Stručna ekskurzija studenata Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo u Nemačkoj

U okviru projekta „LogEng“ koji se svake godine održava u organizaciji Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo, Univerziteta primenjenih nauka Južna Vestfalija iz Mešede, SR Nemačka i Univerziteta Rur iz Bohuma, SR Nemačka, organizovana je stručna ekskurzija u Nemačkoj za studenate završne godine Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva. Kroz projekat „LogEng“ studenti stiču znanja i iskustva iz projektovanja mašina unutrašnjeg transporta, tj. iz intralogistike. Ekskurziju su predvodili vanr. prof. Sanja Bojić i asistent Nikola Ilanković. Tokom jednonedeljne studijske posete, studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada su imali prilike da sarađuju sa svojim kolegama iz Nemačke na studiji slučaja planiranja i razvoja fabrike i logističkih sistema.

Tokom ekskurzije, koja je trajala od 01. 06. 2019. do 09. 06. 2019. godine, studenti su imali veoma zanimljiv program. Na početku su imali turističko razgledanje grada Dizeldorfa. Zatim su u gradu Mešede imali radionice u okviru projekta „LogEng“, na kojima su sa studentima iz Nemačke simulirali logističke procese pomoću softvera i birali najoptimalnija rešenja. Potom su obišli Transportnu fabriku u Mešede. Usledila je poseta Univerzitetu Rur iz Bohuma gde su nastavljene radionice. Posle uspešnih radionica stigao je i dan za odmor i odlazak na izlet do jezera Henesi, gde su posetili i adrenalinski park u Vitenbergu. Zatim je organizovana stručna poseta fabrici „Invite GmbH“, u Leverkuzenu gde su se studenti upoznali sa proizvodnjom komponenti za farmaceutsku industriju i ulogom mašinstva i logistike u farmaciji. Usledila je poseta fabrici „Covestro“ gde su domaćini pokazali studentima proizvodnju sirovina za hemijsku industriju i ukazali na značaj intralogistike u modernim proizvodnjama. Na kraju je organizovano turističko razgledanje Kelna gde su studenti imali prilike da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Kelna. Najjači utisak je ostavila Katedrala u Kelnu, građena u gotskom stilu između 1248. i 1880. godine.

Tokom ekskurzije dogovorena je saradnja između Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo i Univerziteta primenjenih nauka Južna Vestfalija iz Mešede. U okviru dogovorene saradnje, naši studenti će imati prilike da provedu semestar ili dva u Nemačkoj. Takođe, dogovorena je mogućnost stučne prakse naših studenata u Nemačkoj tokom koje bi se upoznali sa modernim tendencijama u proizvodnji i logistici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *