Škoda Vision koncept – Hibridni turbo benzinac spreman da stane na crtu VW Golfu GTI

Pored toga što najavljuje zamenu za Rapid (i to kakvu), koncept je takođe vesnik  rivala VW Golfa GTI.

Zajedno sa Kodiaqom RS, nova Škoda Vision RS koncept će ukrasiti štand češke marke u Parizu. Studija u vidu hedžbeka sa petoro vrata je krajnje atraktivna a ako serijska verzija ne odstupi daleko od nje, Škoda ima dobitnu kartu u rukavu.

Koncept jasno kroz svoj stajling najavljuje i RS verziju, koja će se staviti naspram modela kao što su Golf GTI i Focus ST.

Vision RS je kudikamo atraktivniji od aktuelnog Rapida i usvaja daleko dominantniji dizajnerski jezik. Inače, vozilo je dugačko 4356 milimetara, 1431 milimetar je visoko i 1810 milimetara široko. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2650 milimetara. To novajliju čini dužim, nižim i mnogo širim od Rapid Spacebacka. Ove proporcije se očekuju i kod serijske verzije, koja na scenu stupa sledeće godine. Sa zapreminom prtljažnika od 430 litara, i po tom pitanju je ispred Rapid Spacebacka (415 litara).

Pored dizajna koji obećava, kako spolja tako i iznutra, Vision RS privlači pažnju zahvaljujući hibridnom pogonu u vidu 1,5-litarskog TSI benzinca uparenog s elektromotorom, za kombinovanu snagu od 180 kW (245 ks), što je dovoljno za sprint do „stotke“ za pristojnu 7,1 sekundu. Maksimalna brzina iznosi 210 km/h. Međuubrzanje između 80 i 120 km/h je takođe solidno i iznosi 8,9 sekundi.

Litijum-jonska baterija od 13 kWh može u potpunosti da se napuni za dva i po časa, dok električna autonomija koncepta iznosi 70 kilometara. S obzirom na to da je hibrid, Škoda Vision RS je štedljiva i čista, te emituje u atmosferu samo 33 g/km CO2. Češka marka će u Parizu još izložiti i Octaviju G-TEC, Karoq Scout i Karoq Sportline.

Izvor: www.autorepublika.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *